Friday, February 10, 2012

11 Hadiah Hari Jadi Yang Sesuai Untuk Lelaki

Sempena bulan Februari ni aku nak kongsikan sikit pasal hadiah birthday untuk orang lelaki ni memandangkan bulan ni adalah bulan kelahiran seorang yang istimewa bagi aku. Nak tahu sape? Sape lagi kalau bukan buah hati pengarang jantung. hehe. Biasalah orang pompuan ni selalu ada masalah nak bagi hadiah birthday untuk lelaki tak kira la untuk boyfriend, suami, ayah atau sesiapa lah kan yang penting dia lelaki. Selalukan mesti kita confius nak bagi apa. Takut lelaki tak suka. Maklumlah lelaki kan agak cerewet. Diorang sanggup berhabis duit untuk beli barang yang mahal tapi berkualiti berbanding harga murah tapi takda kualiti. Itu lah lelaki yang aku tahu. 


Betul tak Aaron Ajiz ? hehe

Disini aku senaraikan benda yang sesuai dan boleh dijadikan hadiah hari jadi untuk lelaki antaranya :

1. Minyak wangi
Lelaki ada dua jenis satu jenis pemakai minyak wangi, satu lagi sebaliknya. So kenal pasti si dia jenis yang bagaimana. Takut kalau dia memang tak suka pakai perfume mungkin sebab alergic. Macam buah hati aku tu dia memang tak suka dengan perfume. Katanya lelaki sejati tak pakai perfume-perfume bagai ni. Bau lelaki sejati lagi best kot! huhu. Tapi memang pun. Aku rasa la kan, korang tak tahu la kan. hehe.


2. Wallet
Hadiah nie paling famous kot. Wallet dan lelaki mana boleh dipisahkan kan? Tapi kalau nak beli janganlah beli wallet cap ayam. Memang confirm si dia tak akan pakai. Kalau boleh kan kita tengok wallet sidia yang sedia ada. Then kalau nak bagi hadiah beli wallet pattern lain dari yang dia pakai. Baru si dia lebih teruja. Dulu aku dah pernah bagi wallet dekat buah hati sebab wallet dia dulu dah lusuh. Sekarang ni aku tengok masih ok lagi so tak perlu la kot nak beli wallet untuk dia lagi kan.


3. Belt @ tali pinggang
Yang nie pon kebiasaan lelaki mempunyai banyak koleksi belt / tali pinggang. So boleh jer kalau kita nak bagi tali pinggang untuk si dia. Bila si dia pakai terus teringat kat kita ? Eh, ye ke ? hehe. 2 tahun lepas dah pernah bagi belt untuk buah hati ternyata dia memang suka sangat dengan belt tu sebab selalu tengok dia pakai belt aku bagi tu.


4. Baju
Ramai orang kata bila bercinta, bertunang ker tak elok bagi baju kepada pasangan kerana nanti hubungan pasangan tu tak kekal lama. Yang ni memang aku bangkang! Ingat jodoh adalah kuasa Tuhan. Kalau pon kau kata sebab baju itu adalah kebetulan semata-mata. Almost 4 years dah kenal dengan buah hati ni rasanya dah banyak sangat aku bagi baju kat dia tapi my relationship Alhamdulillah masih lagi kekal sampai sekarang. :)  So gurls jangan percaya dengan kepercayaan karut ok!  


5. Jam
Kalau nak bagi hadiah jam memang perlukan kos lebih sikit lah. Sebab semua orang tahu harga jam of course beratus-ratus kan. Takkan nak beli yang cap ayam kot ? So kalau tak ada duit beratus-ratus tu lupakan jer lah hasrat untuk memberi jam. Sebab? Tahu kan lelaki pentingkan kualiti? Kenalpasti si dia suka style jam yang bagaimana then barulah memilih. Setakat ni memang tak pernah bagi jam lagi dekat buah hati sebab dia memang tak suka pakai jam. So tak payah la aku nak susah-susah bagi dia jam kan. Bos dia bagi jam pon dia simpan je, bila time meeting atau day dengan bos dia barulah nak pakai jam tu. Boleh pulak macam tu. ishx3


6. Pen 
Hadiah pen paling exclusive bagi aku. Walaupon simple tapi sangat bermakna dan penting kepada lelaki yang berkerjaya. Tak percaya tanya lelaki. Eh, betol ke? hehe. Tapi memang tak penah terfikir nak bagi pon dekat buah hati sebab dia bukan suka pegang-pegang pen ni even pon dia lelaki yang bekerjaya. Nak signature pon malas, secocet je dia sign. haha. Kutuk buah hati sekali sekala apa ada hal, ye tak ? :P


7. Gadget
Wah!!! hadiah yang nie paling ditunggu oleh lelaki. Kalau dia pakai handphone 3310, korang upgrade lah handpone yang si dia pakai. Kalau kau tahu si dia aim ipad dan kau mampu, so tak salah kalau kau memenuhi impian si dia. Pasti si dia suka :) Ataupon gadget lain seperti mp4, ps3 atau laptop misalnya? Tapi for me memang tak mampu la kan nak beli gadget mahal-mahal tu untuk buah hati. Tapi kalau aku mampu sekalipon aku tak beli jugak gadget mahal-mahal untuk dia sebab dia bukannya suka pon. Handset dia yang mahal-mahal sume dia campak masuk dalam air. Last-last handset cokia jugak dia pakainya. Bagi dia asal boleh call orang sudah. huhu.


8. Aksesori
Kalau bab aksesori nie luas. Banyak benda korang boleh bagi contoh kalau si dia sukakan fotografi, kau boleh belikan lens ataupon yang berkaitan dengan kamera. Kalau si dia sukakan komik boleh belikan si dia kartun ataupon gundam. Ataupon kalau si dia kaki bola boleh belikan kasut bola sebagai hadiah. sweet kan? Buah hati aku tu memang kaki bola tapi tak de maknanya nak bagi dia hadiah kasut bola sebab kasut bola dia dah melambak. Membazir je aku beli karang tak pakai jugak. 


9. Majlis hari jadi
Perasan tak lelaki jenis tak kisah kalau tak celebrate hari jadi mereka? So apa kata bila tiba hari jadi mereka kita buat suprise party untuk mereka. Pasti mereka teruja dan terharu. Hmm maybe bila dah kahwin nanti la baru aku buat suprise party untuk si buah hati. hehe. 


10. DIY birthday card
Haaa DIY birthday card memerlukan kreativiti kita. So u olss boleh jer google untuk cari idea membuat birthday card untuk mereka. Pasti mereka rasa lebih dihargai kerana kita sanggup membuat sendiri dari membeli. :P


11. Kasih sayang
Yang nie lebih besar dari 10 kat atas. Kasih sayang yang mereka perlukan dari kita melebihi dari kebendaan. Pada mereka memadai sekiranya kita sayang mereka dan itu merupakan hadiah paling besar untuk mereka. Ye yang ni aku setuju. Kadang tu aku pernah jugak tak bagi apa-apa masa birthday dia, just ucapan je yang mampu aku berikan. Si dia memang tak kisah pon sebenarnya tapi kita orang pompuan je yang over-over sikit kan. huhu.


Susah sebenarnya nak cari hadiah untuk lelaki. Tapi untuk perempuan paling senang nak cari. Dan ini pon diakui sendiri oleh kaum lelaki kan? So kesimpulannya kenalpasti lah keinginan dan kehendak pasangan atau lelaki itu untuk memudahkan kita mencari hadiah yang sesuai untuk mereka.


noted : 
Tinggal 4 hari je lagi birthday si dia ni. 
Aku rasa birthday si dia bulan ni aku nak buat Kek special la kot. hehe. 
Ye la tu. Entah jadi ke tidak tu tak tahu la kan. 
Lagi bagus buat sendiri daripada beli kan.
 Tengok la macam mana nanti. 
Baru peracangan je pon. hehe.

K babai.


66 comments:

♥AienNajwa♥ said...

thanks for sharing ! =)

yad'z said...

bagi jam tanda waktu.. itu maknanya mengingati kamu setiap waktu. =)

~aSHa~ said...

selasa ke besday dia....hepi besday

@juera said...

♥AienNajwa♥: ur w'come dear =)

@juera said...

yad'z: nice idea..tq :)

@juera said...

~aSHa~ : a'ah ari selasa ni sma dgn VD.

gina marna said...

ewasss....romantis betul ler.. leh amal nih

Hami Asraff said...

Ada kebenarannya :)

bunga tulip aznin said...

baru2 nie birthday si dia 16/3 i bought him kereta remote control yang besauu punya.. with make up favourite color dia, memang ya Allah, tak dapat lupa muka gembira dia dapat kereta control. Dia jenis setia pada satu cth nk beli wallet, baju, kasut, myak wgi, belt, dll... susah skit sbb dia takkan tukar apa dia ada sekarang. selagi boleh guna, buruk ka 5thn ka, pecah tetap dia gna... :)

Dia susah dari kecik & tak berpeluang merasai muda. dr kecik da kerja, so, alhmdulilah hdiah dia terima dia hrgai sgt2.. kad ucapan dia buka hati2, dia bau, dia cium, & dia simpan elok2..

ilyana hadi said...

assalammualaikum...3.6 ni aniversary sy ngn tunang sy...sy x thu nk bagi ape kt die la..perfum sy da penah bg...baju,da byk sgt sy bli kn...belt,rase cm biase jek..hp,hp die lg mhl..bingung la...tlg bg idea...

ilyana hadi said...

x lama lg ari ulang tahun sy ngn tunang sy..x thu nk bg ape..perfum da penah bg..baju da byk sgt beli kn...belt,xthu la die suke ke x..hp,hp die lg mhl...hehehe...tlg sumbang kn idea...thank u...

nurdani said...

tips yang berguna. sebab tengah cari hadiah sesuai untuk si dia. nampaknya baju sekali dengan diy birthday card tu menarik. bersesuaian dengan kos yang ada.hehe. terima kasih.

adila idayu said...

tq for sharing ...^-^....

Mairis Adin said...

mmg btl ;la susah nak cri hadiah yg sesuai wt llaki ni..hrp pa yg sa bg time bday dia..dia akn suka..

Mairis Adin said...

mmg susah la cari hadiah yg sesuai wt llki.hrp2 pa yg sa beri pada dia akn ska

zaty said...

thank u for da information.
pening gilak fkir hadiah untk boy niyhh. :)

Min Aina Ila Aina said...

Dilema yang sama..dah la birthday kami dekat-dekat, so dia dah bagi saya dulu. Mahal punye hadiah.

Dah 9 tahun kawin, takde idea dah nak bagi apa sebab husband sangat cerewet, taste dia susah nak jangka.huhu.

norzyy said...

blog ni ada hadiah yg sesuai utk lelaki. cuba le browse :)

norzyy said...

blog ni ada hadiah utk lelaki. cuba ler browse http://kedaihadiahonlineku.blogspot.com/

kampung penguin said...

Salam...tq sharing info...ssh jgak nak cari utk lelaki nie.

Afrina said...

Assalamualaikum, sy nan si dy x knal mne coz bru jmpe.. birtday dy dh dkat tpi ntah nk bgi pa... nk kasi jam nmpk sgt dy x mnat sbb kwn2 dy kasi jam ary 2 dy x pkai pon... nk bgi wallet sy x pndai pilih... nk bgi perfume mgkin si dia x mnat kot,.. nk bgi bju x tau saiz dy... haha... nk kasi kasut bkan dy pkai pun coz dh brlambak kt umah dy... sooo??? can you give me any idea?

@juera said...

Afrina: ermm...cuba awk tnye dia minat ape..mgkin leh dpt idea nk bg adiah kt si dia :)

cik yuyu said...

thankz for this entry.. mmg tgh carik2 hadiah yang sesuai untuk lelaki..

@juera said...

cik yuyu: ur welcome..thanks sudi dtg blog kite :) keep in touch k

Anonymous said...

Sy ase nk bli ps3 untk my hubby!!14.9 ni bfdy nye.,.

lady_honey said...

end of this month brthday tunang sy.mse brthday sy die blikn bear..(tu pn coz die da xtau nk blikn ape..xssuai ngn umo sy skg ni..tp trime je le..hehehe..)so sy da dcide nk blikn die cmforter..amcm?ok x?tiap2 ari die leh gne..

Anonymous said...

sbnrnye byk leh bg kt laki. i sndri pn pnh dpt byk hadiah mcm yg kt atas tu. selain tu pnh dpt jersey, kasut, baju kemeja, tie, al quran pn pnh dpt, bantal yg dh siap ad gmbr i (sweetest), cincin. laki sbnrnye xkisah u all nk bg ape. blh terima ape sj. jgn kcik hati kalu laki xpkai ape yg u bg. mgkn die xbese pkai tp die ttp simpan hadiah tu. lg bgs kn.. lg lame brg tu leh brtahan. hehe..

@juera said...

Anonymous: ps3..wow!! nice dear :) msti si dia suke sgt..

@juera said...

lady_honey : comforter pon ok jgk..time nk slimut ngn comforter confirm tingt kt lady honey :)

@juera said...

Anonymous : a'ah kn mmg brg tu thn lma..tp kn skli skla tu kna pki la bru la ati girl berbunga2 tgk..hihi

miss ain serame said...

dlm dilema btl nk bg hadiah birthday... bter with wallet or jam ye??

@juera said...

miss ain serame: ape kate kalau bg jam..spy si dia lbih menepati masa dan menepati janji..hihi

ANALYN LEING said...

Hye kwn2 yg aktif kat cne...bg idea ya kat sy..
Q da lma fki pa hadia yg ssuai tuk dy...smua snrai yg kat dlm ne q da fki sblumny.then kalo ttg benda or aksesory mreka ne da ada,
Lgpn dy ssa nak bg hdia gan dy ne...sbb q fki dy bukn org yg xmmpu..jd pa hdia yg ssuai tuk jnis mreka ne??? Introoo plezzzzzsssss -_-

ANALYN LEING said...

So mcm mn lau lki yg lain xckit ne...
Q xtau nak bg dy pa...
Lgpn lau bnda dy smua da ada...
Q btul2 bleg bla fki pa yg suai tuk sjnis lki cm ne...dorg bkn org yg xmmpu...lgpn lau smua benda kat atas ne dorg da ada ..n msti lbi mhal sr yg sy fki bla nak bg kat dorg...huhhhh ssa nak cr pa yg hadia yg simple n xpna mreka ada -_-

ANALYN LEING said...

Hye kwn2 yg aktif kat cne...bg idea ya kat sy..
Q da lma fki pa hadia yg ssuai tuk dy...smua snrai yg kat dlm ne q da fki sblumny.then kalo ttg benda or aksesory mreka ne da ada,
Lgpn dy ssa nak bg hdia gan dy ne...sbb q fki dy bukn org yg xmmpu..jd pa hdia yg ssuai tuk jnis mreka ne??? Introoo plezzzzzsssss -_-

yana khai said...

hahaha...bufday die bulan 3 nnt... xtaw la nk bg ape... thnks for sharing.. tp mcm nk buat special card.. x..upgrade skit.. slide show..hahahaa... sbb dia ni org I.T..hahahaa

ummimanis said...

suami sy kawen 2..sy is3 ptama...bday suami sy smlm,is3 muda hdiahkn jam tgn utk hubby..npk cm hubby suka sgt dgn hdiah tu...sy nk hdiah mnyk wangi...tp, bnda tu xkekal lama brbdg jam tgn...@sy pn nk bg jam tgn juga?...tlg sesape bg idea...huhuhu..

ummimanis said...

suami sy kawen 2..sy is3 ptama...bday suami sy smlm,is3 muda hdiahkn jam tgn utk hubby..npk cm hubby suka sgt dgn hdiah tu...sy nk hdiah mnyk wangi...tp, bnda tu xkekal lama brbdg jam tgn...@sy pn nk bg jam tgn juga?...tlg sesape bg idea...huhuhu..

Your Beauty Coach said...

thanks info yg menarik...jam dh bg..kena tgk parfume kot... semoga ku menjadi isteri nyer smpi syurga..amjn

Shaz Irul said...

salam, hehe thanx cos sudi kongsi.. tp jap2.. bau pas kwen.. hantaran da bg, wallet,jam, yg mahal2 tu.. haha xkn nk bg lagi.. kalau xkisah.. nk kongsi kan idea .. sbb sy da kehabisan idea.. heheh.... pertama kali sambut bufday pas kwen nie.. acane erk?

@juera said...

Shah Izrul: bg kek buat sendiri..ok jgk kn..:) b dgn pnuh ksh syg gituu..

Ct Edzreena said...

wah..... list ni sangat2 membantu...tq yea...walau masih blur2 tak tahu nk bli apa....huhu....next month ni..due pun next month....

niel said...

Pnh bg bunga n surprise hantar hat office dia.alhamdulillah dia suka

@juera said...

niel: Alhamdulillah bgs la tu :)

Anonymous said...

http://eyes2heart.blogspot.com/2013/03/11-hadiah-hari-jadi-yang-sesuai-untuk.html?m=1

Same.

@juera said...

sebijik ana pnye entry daaa...wuwu..nk tiru pon bg la link skit..hehe

Anonymous said...

8.9 besday si dia.. So tlg bg idea cm ne nk buad kjutan untuk dua yg pnass bran.. Plezzz help mee

gemaparfum.com said...

Terima kasih infonya gan.
Lumayan buat nambah wawasan.

Gema Parfum
Minyak wangi buat laki-laki.

----------

umi syeda said...

memam surah nk bg prerewmt kt laky2 .. sumee cdangan kt ats sy dh bg , skg xtaw nk bg apee .. buszdy die ary selasa nii dh .. tggl 2ary jee lg , sO xtaw nk bg apee kt die .. please help me .!! :(

faizul badri said...

Untuk jam tangan, saya cadangkan jam lain dr yg lain; jam terbalik....rupa jam ni pun cantik....
Si dia pasti suka....
http://www.muslimchoices.com/?p=jam_tawaf_tali_kulit&s

lynne hashim :) said...

Thanks utk tips nih. Tgh blurr gak carik hadiah. Hihi.

Anonymous said...

Sy pn blur gak nk bg pe...smi sy x mnat jam, pen...yg lain tu dh prnh bg...cma hp or tab yg cggih je lom prnh bg cz krjya smi x gna bnda2 cmtu...lg pn mhl...x tau la nk bg pe yg lbh brmnfaat n utk kngqn slma y..leh bg idea x?

Nursika Albani said...

Thnks sharing

Nursika Albani said...

Ermmm...penat jg fikir tentang hadiah untuk buat hati kan...hehehe

@juera said...

Nursika Albani: mmg pnt jgk la nk pk nk bg ape kn..dkt dh bufday org tsyg ni bln feb x thu la nk bg ape lg..heee :)

Asila Surani said...

Tahun lepas x bg hadiah kt tunang tp cm nk cover blek tuk tahun ni.igt nk belikn jam.tunang suke jam jenama cat..meow btol.hihi

Asila Surani said...

Btw,thanks bg idea bernas

@juera said...

wcome dear..:)

Zifa said...

birthday suami lusa..xtau nak beli apa lg.. buat kek la kot, again

faizul badri said...

Kalau jam, saya cadangkan jam tawaf untuk dijadikan hadiah.
http://www.muslimchoices.com/?p=jam_tawaf_iftinan&s

Mia Zara said...

Zifa: ok je tu..bt kek dgn penuh kasih syg deh..bt sdp2 gitewww..hehe..psti suami makin syg..

Mia Zara said...

faizul badri: cadangan yg sangat baik jg ^_^ tq..

Pn Alma ALi said...

Orang lelaki ni ramai yang suka mancing kan??macam suami saya....apa kata anda2 semua hadiahkan joran kat pasanagn masing2..power bank pon ok kan??mesti melompat2 dapat joran kan???kikiki

Mia Zara said...

Pn Alma Ali: yes right..lg bgus klu anda thu mnt psgn anda lg mdh nk bg present..idea yg sgt baik :)

EizMerah said...

A'ah..betul2. Bagi hadiah pun klu dia x guna or dia x suka buat membazir je kannnn. Lbh baik telek betul2 apa kesukaan dia, camne lifestyle dia barulah ada idea nk bli hadiah apa yg sesuai buat dia. Setakat ni mmg x reti la nak bli hadiah utk si dia. Citarasanya berbeza drpd lain2 lelaki ni dunia ini. Habis2 pk x bli apa2 pun sudahnya. Cuma ucap selamat dan doakan yg baik2 jelh utk dia saban tahun n saban waktu.

Mia Zara said...

Eiz Merah : yes dear..ucapan n doa itu pon sudah memadai.. :)